Blogg

97

Oppdateringer Pimcore 2014

Publisert 17 desember 2014 av Petter Olsson

 

Pimcore fortsetter å levere nye innovative funksjoner, med høy kvalitet i samme ånd som før. Året har vært spennende og mange etterlengtede funksjoner har blitt lansert etter fjorårets introduksjon av Pimcore 2.0, som gav administrasjonsgrensesnittet en real oppfriskning.

Forbedringene i Pimcore i løpet av 2014 har først og fremst vært fokusert på brukervennlighet i administrasjonsgrensesnittet og funksjoner for å tilrettelegge for videreutvikling ved utvidelse av standardplattformen. I dette innlegget vil vi oppsummere de viktigste forbedringene. Foruten de nye funksjonene som beskrives nedenfor, har det blitt gjort et stort antall mindre forbedringer og feiloppretninger, både av Pimcore-teamet og av andre involverte.

 

Pimcore 2.1

Årets første hovedlansering, Pimcore 2.1, kom i februar. En av de største nyhetene i Pimcore 2.1 var forbedringer av språkhåndterende felt.

 

Språkhåndterende felt

Fra og med Pimcore 2.1 er det mulig å ha flere språkhåndterende beholdere i samme objektype. Dette gir en større frihetsgrad i hvordan administrasjonsgrensesnittet for objektredigering utformes. Tidligere var man begrenset til å kun bruke en beholder per objekttype. 

 

 

Det språkhåndterende feltet forbedres også med administrasjon av rettigheter, det vil si at man kan styre synlighet samt skrive- og leserrettigheter på språknivå. En god funksjon når man har redaktører med ansvar for ulike språk.

Pimcore forandret også håndteringen av språkvalget for beholderen når man har veldig mange språk for å gjøre språkvalget mer oversiktlig. Når man har mange språk brukes en selectbox med type-ahead i stedet for språkfaner.

 

 

Forandringene for språkhåndterende felt forsterker fremfor alt PIM-delen i Pimcore, som ofte har behov for en kompleks objektoppsetting.

 

Drag and Drop opplastning av filer

Drag and drop for assets innebærer at man kan dra filer fra filsystemet, for eksempel fra Microsoft Windows Utforsker, direkte inn i assets i Pimcore. Dette forenkler og sparer tid når man laster opp bilder og annet materiale i Pimcore.

 

Rettighetsadministrasjon

Selv om rettighetsstyringen i Pimcore er svært enkel og kraftfull, kan det i blant være omstendelig å prøve ut en rettighetsforandring. For å kunne teste rettighetene måtte man tidligere sette opp en ekstra bruker for den rollen man skapte. Med en ny funksjon kan en administrator logge inn som en annen bruker for å få direkte tilbakemelding om rettighetene ble satt opp på korrekt måte.

 

Åpne & fjerne flere objekt

En funksjon som har vært mye etterspurt av Pimcore-brukere er, på en enkel måte, å kunne åpne og fjerne flere objekter på samme tid. Denne funksjonen innføres i Pimcore 2.1 ”grid view” der man nå med noen få klikk kan velge ut, åpne dem og til og med fjerne flere samtidig.

 

 

Listevisning over assets

Pimcore innførte også en helt ny listevisning for assets der man enkelt kan sortere og filtrere for å skjule det man søker etter. Det finnes også støtte for å åpne og ta borte flere assets samtidig på samme måte som for objekt.

 

 

Pimcore 2.2

I april ble Pimcore 2.2 lansert, som frem for alt innebar forbedrede muligheter for fininnstilling av objektrettigheter gjennom spesialiserte visninger (Custom Layouts).

 

Spesialiserte visninger

Funksjonen innebærer at man kan skape ulike visninger av samme objektype. Visningen kan senere kobles til en funksjon eller brukes for å styre presentasjonen av objektet. Denne funksjonen er svært anvendelig når man for eksempel har flere personer med ulike oppgaver som jobber i systemet. Brukerne kan se ulikt innhold for å minske mengden informasjon som ikke er relevant for dem, noe som gjør det enklere å redigere. Funksjonen kombineres også på en fin måte med rettighetshåndteringen, så man med hjelp av den kan styre om brukeren kan redigere i visningen, publisere eller bare se den.

 

 

Event API

Event API er en ny variant av en tidligere funksjon som forbedrer muligheten til å tilpasse Pimcore via plugins. Den gir en utvikler mulighet ved ulike hendelser å vite hvordan systemet reagerer. Dette gjør det enklere å bygge tilpasninger av Pimcore.

 

Pimcore 2.3

Pimcore 2.3 kom i september og er den siste hovedlanseringen. Denne versjonen inneholder to store nyheter; forbedret redigeringsmodus for dokumenter og en forbedret håndtering og distribusjon av plugins.

 

Redigering

Redigeringsmodus for dokumenter er blitt endret for at det, med en mindre innsats av spesialtilpassing, skal bli mer likt siden slik den blir seende ut når den er publisert. Redigeringen blir også gjort mer direkte på siden. Dette forkorter både tiden for utvikling av nye sider og den gjør redigeringen av dokument mer effektiv og intuitiv.

Se en presentasjonsvideo her.

 

Composer

Pimcore tok også inn et nytt verktøy, Composer, som brukes mye i PHP-verden. Verktøyet håndterer avhengigheter til eksterne programvarekomponenter, noe som forenkler både håndtering og installasjon av plugins til Pimcore.

 

Oppsummering

Hvilken nytte har du som kunde av alle de nye funksjonene i Pimcore? Fordelen med de nye funksjonene i Pimcores administrasjonsgrensesnitt er kanskje enklere å forstå, men hva er nytten med for eksempel Event API og Composer? Den virkelig store nytten ligger i å kunne legge til ekstra funksjoner i plattformen, noe som også er en av de største fordelene med en av våre andre plattformer, Magento. I Magentos tilfelle finnes en mengde ferdige moduler å velge mellom, både gratis moduler og mer avanserte betalingsversjoner. Det gjør at man kan minske kostnadene for tilpasninger i plattformen og tiden til markedet ettersom de vanligste tilleggene allerede finnes klare.

Siden Pimcore er en ganske ung plattform så har utviklingen ikke rukket like langt enda, men vi ser at mulighetene er store. Bare det siste året har Pimcore hatt en betydelig utvikling og er i dag et av de mest spennende produktene på markedet. Muligheten til å håndtere mange oppgaver som blant annet; CMS, DAM, PIM, E-handel, Multikanalpublisering og web-to-print, gjør Pimcore til et meget kostnadseffektivt valg og et fantastisk godt verktøy og vokse med. Vi ser fram til følge og bidra til Pimcores videre utvikling og å gi våre kunder nye og effektive arbeidsverktøy også i 2015. Det er jo i praksis kun fantasien som setter begrensninger for hva man kan gjøre med Pimcore. 

 

Er du nysgjerrig på noen av de nye funksjonene, besøk Pimcores demoside.

 

Har du noen spørsmål om de nye funksjonene, oppgradering eller vil vite mer om Pimcore er du alltid velkommen til å kontakte oss. 

 

 

23