Blogg

107

Lansering av Pimcore 3

Publisert 22 april 2015 av Petter Olsson

 

Pimcore 3 ble lansert ved starten av året og det er nå på tide å ta en kikk på hva den nye versjonen har å by på.

 

Namespaces gir enklere bruk av eksterne komponenter

Den største nyheten i Pimcore 3 er PHP namespaces. Dette er ifølge Pimcore selv en av de største forandringene som er gjort i plattformen. Så hva er namespaces? I programmeringsspråk er det vanlig at klasser, interface, funksjoner, etc. ikke får ha samme navn da dette ganske enkelt skaper en navnekollisjon. Dette problemet løses ved å dele opp kildekoden i underkategorier, eller namespaces. Navnekollisjoner blir dermed langt mer sjeldne. For å gjøre en sammenslåing med et filsystem, er det ikke mulig å ha to filer med eksakt samme navn i en og samme mappe, men om de ligger i ulike mapper går dette bra. I tilfeller med ett filsystem, representerer mappen et ”namespace”. Namespaces gjør også at man lettere kan strukturere ulike moduler og funksjonalitet i systemet på logisk vis.

Å få namespaces på plass, har krevd en kjempeinnsats fra Pimcore-utviklerne. Dette har i hovedsak innebåret å oppdatere hver eneste fil i kjernen av plattformen. Med namespaces blir Pimcore lettere å utvide ved at man kan benytte tredjepartsmoduler, rammeverk og eksterne komponenter uten at det oppstår problemer i form av navnekollisjoner i ulike moduler. Det beste er at forandringen er utført på et vis som gjør plattformen i prinsipp 100 % kompatibel med tidligere versjoner, noe som innebærer at en oppgradering til Pimcore 3 ikke omfatter like mye arbeid som hva oppgraderinger vanligvis gjør.

For våre kunder innebærer endringene i Pimcore 3 at det kommer til å bli enklere å bruke ferdige moduler/plug-ins som reduserer kostnader og forkorter time to market. 

 

Avhengigheten av Flash er fjernet

Med tanke på funksjoner anser vi forandringen i hvordan man laster opp assets, altså bilder, filmer og andre filer, for å være ett av de viktigste tilskuddene til Pimcore 3. Denne funksjonen har blitt omgjort fra flashbasert opplasting av filer til heller å anvende standard HTML5-teknologi. I visse utgaver av noen nettlesere og i samhandling med HTTPS, har den gamle løsningen forårsaket problemer for våre kunder. Plattformen er nå helt uavhengig av flash.

 

Forbedret støtte for import av oversettelser

Et annet nytt spennende tilskudd blant funksjonene er en mer avansert variant av importering av oversettelser (Website Translations). Når man importerer en fil, kan man velge alternativet "Import & Merge", hvilket innebærer at man får se hvilke endringer som vil bli utført av eksisterende oversettelser (om de har endret verdi). Ved importering får man da muligheten til å velge om man ønsker å beholde den eksisterende oversettelsen eller bytte til den nye fra filen.

 

1377